doshu soke

IKITE IRU
Seminarski program prevencije energijsko-terapijskim nanbudo tehnikama za obiteljNanbudo se definira kao umjetnost stvaranja životne (ki) energije koja omogućava harmoničnu cjelinu tijela i uma. Cilj je potpuno oslobađanje vježbača osobnih strahova, anksioznosti te poticanje želja i strasti. Vodi boljem razumijevanju života, životne situacije. Protok ki-energije temelj je fizičke i mentalne stabilnosti, potiče zdravlje i otpornost na moderne bolesti povezane sa stresom. Nanbudo tehnike jačaju unutrašnju snagu koja se odražava pozitivnim stavom u svakodnevnom životu.

Seminarski program prevencije energetsko-terapijskim nanbudo tehnikama za obitelj program je podizanja razine životne energije i stres-menadžmenta. Projekt organiziramo u suradnji s Nanbudo klubom Kaptol, a ovogodišnji ciklus provodit će se u tradicionalnom japanskom dojou u blizini Samobora. Program je namijenjen djeci, mladima (u prvom redu s posebnim zdravstvenim potrebama) i njihovim obiteljima te edukaciji trenera borilačkih vještina. Projekt će se odvijati u vidu seminara. Jednogodišnji ciklus obuhvaća 8+1 radionicu u trajanju po tri sata i jednu radionicu u prirodi. Radionice će se snimati, a snimke će korisnicima biti dostupne za rad u razdoblju između seminara i nadalje.

Program seminara uključit će izolirane tjelovježbene sustave za unapređivanje zdravlja: energijsko-terapeutski dio nanbudoa koji se sastoji od aktivne i pasivne meditacije, japanske gimnastike, energijsko-akumulacijskih vježbi, vježbi disanja i sistema respiratornih kata te nanbudo sustav mentalnog treninga i treninga za život, koji se zasniva na ideji o sedam snaga. Tom nizu kinezioloških elemenata tradicionalnih japanskih borilačkih vještina, točnije formi i kretnih struktura značenje je najčešće povezano i s tradicionalnom indijskom, kineskom ili japanskom medicinom.

Pogodan je za sve dobne skupine te je individualno prilagodljiv potrebama i mogućnostima, odnosno
ne zahtijeva predznanje i može privući različite profile vježbača. Redovni korisnici seminara na kraju programa dobivaju KIDOHO-certifikat WNF.

Projekt je namijenjen djeci, mladima i njihovim obiteljima te edukaciji trenera terapeutskih i borilačkih vještina. Provodit će se u razdoblju od svibnja do prosinca 2015. godine te nadalje. Ovom osmišljenom programu energetsko-terapijskih nanbudo tehnika cilj je prevencija od oboljenja zapadne civilizacije povezanih sa načinom života te održanje zdravlja i prevencija razvoja komplikacija kod djece i mladih s posebnim zdravstvenim potrebama, npr. oboljelih od dijabetesa tipa 1, drugih autoimunih oboljenja, pretilosti, alergija, malignih oboljenja, krvožilnih i dr. Kako bi se povećala učinkovitost program uključuje i druge članove obitelji.

Općenito, u svijetu, u Europi pa tako i u Hrvatskoj bilježi se pandemija oboljenja povezanih sa zapadnim načinom života, odnosno bolesti obilja. Točni uzroci uglavnom su nepoznati, a okidač je stres. Osim što utječe na kvalitetu života oboljelih osoba, cijelih obitelji pa tako i zajednice, održanje zdravlja ima i direktni ekonomski efekt. Naime, najveći dio sredstava u zdravstvenom sustavu troši se na liječenje komplikacija, dok se najmanje ulaže u prevenciju.

Programi ujedinjuje razvoj duha i tijela te je namijenjen održanju zdravlja i povećanju kvalitete života. Nije natjecateljski usmjeren te uči postupnom i neograničenom razvoju te je u tom smislu neograničenog dosega i ciljeva. Cilj je i dostupnost programa. Organizirana tjelovježba je luksuz koji si ne mogu svi priuštiti, a osobito roditelji vezani posebnim zdravstvenim potrebama djece.

Djeci kojima posebne zdravstvene potrebe utječu na proces socijalizacije program u tome može pomoći direktno te podizanjem samopouzdanja. Posebne potrebe djece izazivaju i niz promjena u životu obitelji koje utječu i na zdravlje te kvalitetu života svih članova. Konačni cilj programa je poticanje promjene načina života cijelih obitelji, odnosno šire zajednice te motivacija za cjeloživotno učenje i napredovanje na svim životnim razinama, odnosno uvećani doprinos društvu pojedinaca.

Kratkoročno, očekujemo zdravstveni napredak svih redovitih polaznika te stjecanje osnovnih energetsko-terapijskih kidoho vještina i motivaciju za njihovo unapređenje te za daljnji napredak. Očekujemo motivaciju za uključivanje rekreativne tjelovježbe u svakodnevni život.

Dugoročno, očekujemo značajan zdravstveni napredak svih redovitih polaznika te stjecanje naprednijih vještina. Također očekujemo primjenu energijsko-terapijskog vida nanbudo vještine učitelja terapeutskih i borilačkih vještina, polaznika programa. Dugoročno očekujemo motivaciju za promjenom načina života polaznika programa te edukaciju većeg broja polaznika i primjenu stečenih vještina u svakodnevnom životu šire zajednice.

Kao rezultat oglašavanja, evaluacije te isticanja terapijskih kvaliteta programa očekujemo i širenje programa te povećanje interesa za učenje terapijskih aspekata nanbudoa kao japanske vještine.

Radionice:
Kidoho i noryokukaihatsuho, između terapije i života

Uvod u energijsko-terapijske vježbe nanbudoa, koncept meridijanske terapije i respiratorne gimnastike, disanje i život, ki-energija i ki-disanje kao "unutrašnja gimnastika", tjelesno pamćenje i percepcija u borilačkim i terapeutskim vještinama, "shugyoho" ili samorazvoj kao okosnica japanske filozofije.


Japanska respiratorna gimnastika i meridijanska terapija 1

Uvod u disanje (kokyuho), uvod u japansku gimnastiku (ki nanbu taiso), uvod u meridijansku terapiju (nanbu keiraku taiso), uvod u ki-disanje (nanbu shizen no ki undo), uvod u respiratornu gimnastiku (nanbu tenchi undo), uvod u nanbuho nembutsu (zvuk kao terapija).


Japanska respiratorna gimnastika i meridijanska terapija 2-7.

Kokyuho, ki nanbu taiso, nanbu keiraku taiso, nanbu shizen no ki undo, nanbu tenchi undo shiage no kata tsuki, nanbu tenchi undo shiage no kata ten, nanbu tenchi undo shiage no kata chi, kidoho, uvod u nembutsu (meditacija i zvukovna terapija)


hachimaki

© Nanbudo dojo Heiwa 2014. Sva prava pridržana. Webdizajn: Zlatko Pleša