seminar zagreb 2014

Arhiva vijesti 2014.

26.-29.12.2014. Seminar u Parizu, FrancuskaU Parizu je od 26. do 29. prosinca 2014. održan tradicionalni Božićni seminar pod vodstvom našeg Doshua. Na seminaru su se uvježbavali klasični chokusen principi, ponešto sotai nage no waza te, ponajviše, keiraku i nanbu kate. Sudjelovalo je pedesetak vježbača iz Francuske, Švicarske, Kameruna, Finske i Hrvatske.


18.12.2014. Samobor - tradicionalna večer Dojo HeiwaU Nanbudo dojou Heiwa pokraj Samobora 18. prosinca 2014. održala se tradicionalna večer kluba na kojoj je sudjelovalo pedesetak nanbudoka iz sekcija Kaptol i Samobor. Pred svojim roditeljima i poznanicima najmlađi su vježbači pokazali svu raznovrsnost nanbudo vještine. Tom prigodom održano je i polaganje za nove stupnjeve i dodjela diploma.


12.-14.12.2014. Međunarodni nanbudo seminar u ZagrebuU Zagrebu se od 12. do 14. prosinca 2014. održao veliki međunarodni seminar pod vodstvom našeg Doshua Yoshinaa Nanbua. Seminar je otpočeo 11. prosinca, službenim prijemom u rezidenciji japanskog veleposlanika u Remetama, g. Idea, koji je u petak 12. prosinca i otvorio cjelokupnu manifestaciju. Tom prigodom Doshu mu je dodijelio počasno majstorsko zvanje meiyo 5. dan.
Na seminaru je sudjelovalo oko 120 vježbača iz 13 zemalja iz Japana, Europe i Afrike, a obrađivale su se, ponajviše, nanbu sotai tehnike, posebice one iz kompleksa nanbu sotai nage no waza.


15.11.-16.11.2014. Seminar u Barceloni, ŠpanjolskaOd 15. do 16. studenog 2014. u Barceloni je održan tradicionalni nanbudo seminar s Yoshinaom Nanbuom. Na seminaru je sudjelovalo četrdesetak vježbača iz Francuske, Španjolske i Hrvatske, a obrađivali su se, ponajviše, nanbu sotai i keiraku taiso principi. Seminar su svečano otvorili predstavnici Katalonske karate federacije.29.10.-1.11.2014. Seminar u Oslu, NorveškaOd 29. listopada do 1. studenog u Oslu je održan nanbudo seminar pod vodstvom Lea Rafolta. Na seminaru su se obrađivali osnovni nanbu sotai principi, irimi, musubi i sutemi, te bo waza. Sudjelovalo je oko 60 nanbudoka iz Nanbudo klubova Oslo, Kolbotn, Skien i Grenland.
24.-26.10.2014. Seminar u Banja Luci, Bosna i HercegovinaOd 24. do 26. listopada održan je tradicionalni seminar pod Doshuovim vodstvom u Banja Luci, BIH. Na seminaru su se obrađivale osnovne nanbudo tehnike, mahom sotai nage principi i keiraku taiso. Usto, održala se i večer japanske kulture, na kojoj su nanbudo vještinu prezentirali i članovi našeg dojoa.8.10.2014. Prezentacija u Aikidojo SesveteDana 8. listopada 2014. članove našeg dojoa ugostio je Vedran Rakinić sensei, voditelj Aikidojoa Sesvete, kako bi njegovim učenicima i zainteresiranima pokazali osnovne principe i načela nanbudo vještine. Prikazali smo kraći uvod u ki nanbu taiso i nekoliko nanbu sotai nage no waza, prije svega onih koji se temelje na musubi, irimi i sutemi principu. Tom prigodom Vedranu smo poklonili kaligrafiju koju je načinio Nanbu Doshu.

3.-5.10.2014. Seminar u Caslanu, ŠvicarskaOd 3. do 5 listopada 2014. sudjelovali smo na međunarodnom seminaru u Caslanu, Švicarska, koji je vodio Yoshinao Nanbu Doshu Soke. Na seminaru su se obrađivale osnovne nanbu sotai teh nike, kao i keiraku taiso kate. Uz domaćine, seminaru je prisustvovalo osamdesetak vježbača iz Italije, Gruzije, Francuske i Hrvatske.Kolegij "Sport u kulturi Dalekog istoka"Već tri godine nanbudo je sastavni dio kinezioloških programa pri Sveučilištu u Zagrebu, što znači da tu vještinu studenti mogu izabrati kao kineziološku aktivnost.
Od akademske godine 2014/2015, nadalje, nanbudo je postao i dio praktičnog modula izbornog međufakultetskog kolegija Sport u kulturi Dalekog istoka. Nositelji kolegija su prof. dr. sc. Leo Rafolt i mr. sc. Jelka Gošnik. Kolegij je otvoren svim studentima svih fakulteta, a nosi 5 ECTS bodova.


27.9.2014. Dan Japana - Prezentacija Dojo Heiwa u Muzeju MimaraČlanovi našeg dojoa održali su demonstraciju nanbudo vještine na Danu Japana pred muzejom Mimara. Prikazali su tzv. šarenilo nanbudo tehnika i dobili niz pohvala. Uz njih nastupali su predstavnici ninjutsua, aikidoa, karatea, judoa, kyudoa i kendoa.5.-7.9.2014. Seminar u Motherwellu, ŠkotskaU škotskom gradiću Motherwellu, nedaleko od Glasgowa i Edinburgha, od 5. do 7. rujna 2014. održan je međunarodni nanbudo seminar pod vodstvom Nanbu Doshu Sokea. Na seminaru su se obrađivali principi nanbu sotai bacačkih tehnika, prije svega morote i kubi morote sklop tehnika, nanbu keiraku taiso kate i osnovni shihotai sustav kata. Seminaru je prisustvovalo pedesetak nanbudoka iz Španjolske, Walesa, Engleske i Hrvatske.
Nanbudo u JapanuZa svog trotjednog boravka u Japanu, krajem kolovoza i početkom rujna, Leo Rafolt održao je velik broj treninga japanskim nanbudokama, na kojima su se obrađivale osnovne i naprednije nanbu sotai tehnike i nanbu sandan bunkai. Usto, posjetio je i nekoliko goju ryu karatedo klubova u Osaki, kojima je također prezentirao nanbudo vještinu, te jedan od najpoznatijih zen dojoa u Kyotu.


Henry Plée (1923-2014)Dana 19. kolovoza 2014. u Parizu je umro Doshuov veliki prijatelj i karateka zbog kojeg je Yoshinao Nanbu došao u Francusku, Henry Plée (1923-2014). Sensei Plée bavio se velikim brojem japanskih borilačkih vještina, između ostalog karateom, judom, aikidoom, kendom i bojutsuom, koje je učio od najvećih japanskih majstora, kao što su Tsuneyoshi Ogura, Minoru Mochizuki, Chojiro Tani, Tadashi Abe i Masamichi Noro.
Ogura Sensei dodijelio mu je 10. dan u karateu.
U Parizu je Plée osnovao jedan od najstarijih europskih dojoa koji je ubrzo postao poznat kao 'Dojo de la Montagne Sainte-Geneviève', a jedan je od osnivača današnje FFKDA. Upravo u Pléevu dojou Yoshinao Nanbu godinama je poučavao karate, judo i aikido. Henry Plée zapravo ga je i doveo u Europu, uvidjevši da je riječ o jednom od ponajboljih japanskih karateka tog vremena. O fascinaciji Henryja Pléea Nanbuovom vještinom svjedoči i činjenica da je prizor iz njegove borbe na francuskom prvenstvu stavio na naslovnicu jedne od svojih najpoznatijih knjiga.


19.7.-3.8.2014. Međunarodni nanbudo seminar u Platja d'Aro, ŠpanjolskaZadnja dva tjedna u srpnju 2014. održan je tradicionalni nanbudo seminar u španjolskom mjestašcu Platja d'Aro, nedaleko Barcelone. Na seminaru su sudjelovali i članovi Nanbudo dojo Heiwa, točnije sekcije Kaptol. Seminar je, po običaju, vodio Yoshinao Nanbu Doshu Soke, a treninzi su se održavali svakodnevno na plaži Calonge. Težište je treninga ovaj put bilo na nanbu sotai tehnikama bacanja (nage no waza) te na keiraku taiso energetskim katama. Na seminaru je sudjelovalo oko 150 nanbudoka iz desetak zemalja.17.5.-18.5.2014. 12. Memorijalni turnir "Zdravko Mikuš" u Mariji BistriciNa ovogodišnjem Memorijalnom turniru u Mariji Bistrici nastupilo je osamdesetak nanbudoka iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Norveške.
Dojo Heiwa predstavljalo je šest nanbudoka iz NBK Kaptol i NBK Samobor koji su ostvarili slijedeće rezultate:
Kategorija dječaci do 10 godina
- Tin Marković: 1. mjesto u katama i 1. mjesto u borbama
Kategorija dječaci 10 do 12 godina
- Luka Tokić: 3. mjesto u katama i 3. mjesto u borbama
- Tin Marković: 6. mjesto u katama i 8. mjesto u borbama
Kategorija dječaci 12 do 14 godina
- Luka Tokić: 6. mjesto u katama i 4. mjesto u borbama
Kategorija dječaci 14 do 16 godina
- Mario Došen: 4. mjesto u katama i 2. mjesto u borbama
- Ismael Hadžić: 6. mjesto u katama i 5. mjesto u borbama
- Matija Roso: 9. mjesto u katama
Kategorija seniorke - Arijana Ivošević: 13. mjesto u katama.

Natjecanje je ujedno bilo i završnica Bonsai lige za sezonu 2013/2014. gdje su nanbudoke Dojo Heiwa ostvarili slijedeće rezultate:
Kategorija dječaci do 10 godina
- Tin Marković: 1. mjesto u katama, 1. mjesto u borbama, te 1. mjesto ukupno u Bonsai ligi
- Nikša Majnarić: 9. mjesto u katama i 5. mjesto u borbama, te 8. mjesto ukupno u Bonsai ligi
Kategorija dječaci 10 do 12 godina
- Luka Tokić: 2. mjesto u katama, 2. mjesto u borbama, te 2. mjesto ukupno u Bonsai ligi
- Tin Marković: 3. mjesto u katama, 5. mjesto u borbama, te 4. mjesto ukupno u Bonsai ligi
- Nikša Majnarić: 8. mjesto u borbama, te 10. mjesto ukupno u Bonsai ligi
Kategorija dječaci 12 do 14 godina
- Luka Tokić: 3. mjesto u katama, 1. mjesto u borbama, te 2. mjesto ukupno u Bonsai ligi
Kategorija dječaci 14 do 16 godina
- Ismael Hadžić: 3. mjesto u katama, 3. mjesto u borbama, te 3. mjesto ukupno u Bonsai ligi
- Robert Frank: 4. mjesto u katama, 4. mjesto u borbama, te 4. mjesto ukupno u Bonsai ligi.
.

hachimaki

© Nanbudo dojo Heiwa 2014. Sva prava pridržana. Webdizajn: Zlatko Pleša